WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefritis > Gejala-gejala Nefritis dan sebab-sebab >

Apa adalah komplikasi yang mungkin dan disahkan glomerulonephritis?

2018-01-02 00:37

Apa adalah komplikasi yang mungkin dan disahkan glomerulonephritis?Masalah glomerulonephritis juga boleh termasuk:

Tekanan darah tinggi (hipertensi) - buah pinggang biasanya membantu mengawal tekanan darah. Kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh glomerulonephritis boleh mengganggu kawalan tekanan darah. Tekanan darah tinggi, jika tidakdirawat, membawa kepada peningkatan risiko penyakit jantung dan strok. Ia jugaboleh menjadikan pinggang lebih teruk. Lihat risalah berasingan yang dipanggil tekanan darah tinggi (hipertensi) untuk maklumat lanjut.

Penyakit buah pinggang kronik - boleh berkembang disebabkan oleh kerosakanglomeruli yang. Ini boleh menyebabkan pelbagai gejala-gejala dan, dalam sesetengah kes, boleh dijalankan untuk penyakit buah pinggang peringkat akhir. Lihat risalah berasingan yang dipanggil penyakit buah pinggang kronik dan penyakit buah pinggang kronik ringan ke sederhana untuk maklumat lanjut.

Bagaimana glomerulonephritis dikesan?

Pelbagai penyiasatan boleh mencadangkan jika glomerulonephritis disyaki. Ini mungkin termasuk:

Ujian air kencing bagi darah dan protein - ini boleh dilakukan menggunakan dipstick sebuah klinik. Anda juga mungkin diminta untuk mengumpul semua air kencing anda menghasilkan dalam tempoh 24 jam untuk mengukur amaun yang tepat protein yang hadir.

Ujian darah untuk mengukur tahap creatinine - creatinine adalah produk sisa yang dihasilkan oleh otot-otot yang biasanya pengsan dalam air kencing. Tahap creatinine dalam darah meningkat jika buah pinggang tidak berfungsi dengan betul.Hasil creatinine boleh juga digunakan untuk mengira kadar anggaran penapisanglomerular (eGFR). Ini memberikan satu ukuran yang baik bagaimana buah pinggang akan bekerja.

Ujian darah untuk mengukur urea dan electrolytes - ini biasanya diukur pada masa yang sama sebagai creatinine. Urea adalah produk buangan lain, tahap kebangkitan yang dalam darah jika buah pinggang tidak berfungsi biasanya. Electrolytestermasuk garam dalam darah, seperti natrium dan kalium, tahap yang boleh terjejas oleh kerosakan buah pinggang.

Tahap protein dan albumin (sejenis protein) boleh juga diukur dengan ujian darah. Tahap protein darah akan menjadi rendah dalam Sindrom nephrotic.

Ujian darah untuk memeriksa anemia.

Ujian untuk mencari punca glomerulonephritis - contohnya:

Ujian untuk mencari streptococcal jangkitan yang mungkin termasuk swab tekak,swab kulit atau ujian darah untuk melihat tanda-tanda jangkitan dalam darah.

Ujian untuk mencari SLE, yang mungkin termasuk ujian darah untuk melihat tanda-tanda ini.

X-ray dada - ini mungkin dicadangkan jika anda mempunyai sebarang masalah pernafasan.

Imbasan daripada buah pinggang - ini boleh memberikan maklumat tentang saizbuah pinggang anda, mana-mana tersumbat, dan sebagainya.

Biopsy buah pinggang - semasa biopsy buah pinggang, contoh kecil daripada tisu diambil dari satu buah pinggang. Tisu boleh diperiksa di bawah mikroskop dimakmal untuk memberi maklumat tentang punca glomerulonephritis. Pembiusansetempat digunakan untuk kebas kawasan pertama dan imbasan yang digunakanuntuk panduan. Jarum kecil kemudian diluluskan melalui kulit untuk mengambil sampel tisu.

Sebelum ini:Apakah gejala-gejala glomerulonephritis?

Artikel seterusnya:Apakah rawatan untuk glomerulonephritis?

Tag: Glomerulonephritis Komplikasi didiagnosis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat