WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefropati diabetes > Gejala nefropati diabetes >

Apakah nephropathy kencing manis

2017-12-29 22:37

Apakah nephropathy kencing manisPenghidap kencing manis adalah pada peningkatan risiko aterosklerosis buah pinggang, jangkitan saluran kencing, nekrosis papillary dan luka-luka glomerular - contohnya, dari basement membran Pemekatan dan glomerulosclerosis.

Kencing manis nephropathy mungkin tersebar atau vaskulitis (Kimmelstiel-Wilson luka). Peringkat awal menyebabkan kadar penapisan glomerular yang tinggi dengan buah-pinggang diperbesarkan tetapi ciri-ciri utama nephropathy kencing manis adalah proteinuria. Ini berkembang insidiously, bermula sebagai microalbuminuria tergendala sebelum berjalan lancar proteinuria malar dan kadang-kadangnephrotic Sindrom.

Microalbuminuria: nisbah albumin: creatinine (ACR) lebih besar daripada atau bersamaan 2.5 mg/mmol (lelaki) atau 3.5 mg/mmol (wanita), atau kepekatan albumin lebih besar daripada atau bersamaan dengan 20 mg/L.

Proteinuria: ACR lebih besar daripada atau bersamaan dengan 30 mg/mmol ataualbumin kepekatan lebih besar daripada atau bersamaan dengan 200 mg/L.

Pengesanan dan pengawasan masalah buah pinggang

Ciri-ciri klinikal adalah biasanya hadir sehingga penyakit buah pinggang kronik berkembang. Walau bagaimanapun, mungkin ada ciri-ciri kawalan kencing manis yang miskin (contohnya, dahaga, lesu) dan ia adalah penting untuk menilai untukkomplikasi lain mungkin kencing manis.

Mengaturkan ingat dan kajian tahunan untuk semua rakyat dengan jenis 1 dan jenis 2 kencing manis. Memantau kanak-kanak menghidap diabetes jenis 1 harus bermula pada umur 12 tahun. Pemantauan harus bermula pada masa diagnosis untuk orang dewasa dengan jenis 1 atau jenis 2 kencing manis dan untuk kanak-kanak menghidap kencing manis jenis 2.

Mengukur kepekatan laser dot pemandangan hijau atau albumin kencing setiap tahun. Gunakan pertama pagi sampel air kencing apabila mungkin.

Ulangi ujian jika ACR luar biasa untuk diperolehi (dalam ketiadaan proteinuria atau jangkitan saluran kencing) pada setiap Lawatan klinik dua tetapi dalam tempohmaksimum 3-4 bulan.

Mengukur serum creatinine dan dianggarkan kadar penapisan glomerular (eGFR)setiap tahun.

Lain-lain penyiasatan awal untuk menilai punca proteinuria termasuk urinalysis, air kencing kebudayaan dan microscopy dan ultrasound buah pinggang. Renal biopsy kadang-kadang mungkin diperlukan. [3] lain-lain penyiasatan untuk pemantauan penyakit kencing manis termasuk glycosylated tahap hemoglobin (HbA1c) dan lipid serum.

Sebelum ini:Intussusception kanak-kanak dan Sindrom Nephrotic.

Artikel seterusnya:Bagaimana untuk pengurusan kencing manis nephropathy

Tag: nephropathy kencing manis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat