WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefropati diabetes > Gejala nefropati diabetes >

Bagaimana untuk pengurusan kencing manis nephropathy

2017-12-29 23:04

Bagaimana untuk pengurusan kencing manis nephropathyPencegahan primer

Kawalan glukosa darah dan tekanan darah optimum:

Mengawal kencing manis dan komplikasi percubaan (DCCT) mendapati bahawapenurunan min HbA1c dari 75 mmol/mol ke 56 mmol/mol dalam Penghidap kencing manis jenis 1 adalah dikaitkan dengan penurunan sebanyak 39% dalam microalbuminuria dan 54% pengurangan proteinuria lebih 6.5 tahun. Walau bagaimanapun, tiada manfaat yang jelas dapat dilihat dalam rawatan microalbuminuria ditubuhkan pada orang yang menghidap diabetes jenis 1.

Kajian Diabetes bakal United Kingdom (UKPDS) juga menunjukkan bahawa penurunan tekanan darah dari 154/87 mm Hg kepada 144/82 mm Hg adalah dikaitkandengan pengurangan risiko yang mutlak untuk membangunkan microalbuminuria sebanyak 8% selama enam tahun pada pesakit dengan diabetes jenis 2.

Bagi diabetes jenis 2, ini juga bermakna diagnosis awal dan pengurusan sebelumkomplikasi telahpun bermula.

Berhenti Merokok.

Microalbuminuria dan proteinuria

Memastikan kawalan glukosa darah yang baik (HbA1c di bawah 48-59 mmol/molmengikut sasaran individu).

Mengukur, menilai dan menguruskan faktor risiko kardiovaskular secara agresif(Rokok, glukosa, dibangkitkan lipid, tekanan darah tinggi).

Inhibitors (sat) enzim angiotensin-menukar harus bermula dan titrated untuk ditanam dos dewasa semua dengan disahkan nephropathy (termasuk mereka yangmempunyai microalbuminuria semata-mata) dan jenis 1 kencing manis.

ACE inhibitors ketara mengurangkan risiko kematian semua sebab bagi pesakit yang menghidapi penyakit kencing manis buah pinggang.

Jika ACE inhibitors tidak dibiarkan, kawasan angiotensin-ll Cholinergic ganti tetapi terapi gabungan dengan ACE inhibitors dan angiotensin-ll penerima Cholinergictidak disyorkan pada masa ini.

Perencat ACE terapi (dan golongan mukmin penerima angiotensin-II) harus digunakan dengan berhati-hati pada mereka yang mempunyai:

Peripheral penyakit atau penyakit dikenali renovascular.

Mengurangkan kadar penapisan glomerular.

Tekanan darah perlu dikekalkan di bawah 130/80 mm Hg oleh penambahan ubatantihipertensi lain jika perlu.

Orang dewasa dengan diabetes jenis 1 dan nephropathy mestilah diberitahu tentang kelebihan tidak mengikuti diet protein tinggi. Walau bagaimanapun, sekatanDiet protein tidak disyorkan.

Rujukan kriteria untuk penjagaan perlu dipersetujui di antara pakar-pakar tempatan penyakit kencing manis dan nephrologists. Pesakit dengan eGFR yang di bawah 30 ml/min/1.73 m2 harus dirujuk kepada pakar.

Mengukur tahap air kencing albumin dan serum creatinine lebih kerap (contohnya, enam bulan sekali bagi microalbuminuria tetapi creatinine serum biasa). Kekerapan bergantung kepada situasi individu pesakit.

Pengurusan penyakit buah pinggang kronik lihat artikel penyakit buah pinggangkronik yang berasingan.

Sebelum ini:Apakah nephropathy kencing manis

Artikel seterusnya:Apa itu penyakit kencing manis buah pinggang?

Tag: nephropathy kencing manis pengurusan

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat