WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefropati diabetes > Gejala nefropati diabetes >

Apa adalah gejala-gejala dan menghidap penyakit buah pinggang diabetes?

2017-12-29 22:58

Apa adalah gejala-gejala dan menghidap penyakit buah pinggang diabetes?Anda yang mungkin mempunyai tanda-tanda awal kencing manis buah pinggang penyakit - sebagai contoh, jika anda hanya mempunyai microalbuminuria (ditakrifkan di atas). Gejala-gejala cenderung untuk membangunkan apabila berkembang penyakit buah pinggang. Gejala-gejala pada pertama cenderung menjadi samar-samar dan nonspecific, seperti berasa letih, mempunyai tenaga kurang daripada biasa dan tak sihat. Dengan penyakit buah pinggang yang lebih teruk, gejala-gejala yang boleh membangunkan termasuk:

Kesukaran berfikir dengan jelas.

Kurang selera makan.

Penurunan berat badan.

Kulit kering, gatal.

Kekejangan otot.

Retensi cecair yang menyebabkan bengkak kaki dan pergelangan kaki.

Puffiness sekeliling mata.

Memerlukan dapat membuang air kecil lebih kerap daripada biasa.

Menjadi pucat kerana anemia.

Berasa sakit (loya).

Seperti penurunan fungsi buah pinggang, pelbagai masalah lain boleh membangunkan - sebagai contoh, anemia dan ketidakseimbangan kalsium, fosfat dan bahan kimia lain dalam aliran darah. Ini boleh menyebabkan pelbagai gejala seperti keletihan disebabkan oleh anemia, dan tulang 'penipisan' atau patah disebabkan oleh ketidakseimbangan kalsium dan fosfat. Kegagalan buah pinggang peringkat akhir ini akhirnya mati melainkan jika dirawat.

Bagaimana penyakit buah pinggang diabetes didiagnosis dan dinilai?

Penyakit buah pinggang diabetes dikesan apabila tahap albumin dalam air kencing dibesarkan dan terdapat tiada sebab lain yang jelas ini. Ujian air kencing adalah sebahagian daripada pemeriksaan rutin yang disediakan untuk orang yang menghidap diabetes dari masa ke semasa. Ujian air kencing boleh mengesan albumin (protein) dan mengukur berapa banyak terdapat dalam air kencing.

Ujian air kencing rutin yang standard ini adalah untuk membandingkan jumlah albumin dengan jumlah creatinine dalam sampel air kencing. Ini dipanggil nisbah albumin: creatinine (ACR). Creatinine adalah produk kerosakan otot.

Ujian darah boleh menunjukkan bagaimana buah pinggang bekerja. Ujian darahdengan mengukur tahap creatinine, yang biasanya dibersihkan dari darah oleh buah pinggang. Jika buah pinggang anda tidak bekerja dengan betul, tahap creatinine dalam darah naik. Anggaran berapa baik buah pinggang anda akan bekerjaboleh dibuat dengan mengambil kira tahap darah creatinine, umur dan jantina anda. Anggaran ini fungsi buah pinggang dikenali sebagai kadar anggaran penapisan glomerular (eGFR).

Sebelum ini:Bagaimana Adakah penyakit buah pinggang diabetes membangun dan maju?

Artikel seterusnya:Apa meningkatkan risiko mendapat penyakit kencing manis buah pinggang?

Tag: gejala penyakit buah pinggang diabetes didiagnosis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat