WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit buah pinggang yang kronik > Gejala penyakit buah pinggang kronik >

Memberitahu kisah tanda-tanda penyakit buah pinggang

2017-12-13 23:38

Memberitahu kisah tanda-tanda penyakit buah pinggang

Gejala-gejala di peringkat awal penyakit buah pinggang akan jadi pengsan bahawaselalunya ia memerlukan bertahun-tahun untuk mengetahui bahawa seseorang mungkin mempunyai penyakit buah pinggang.

Tujuan artikel ini adalah untuk memperkasakan anda dengan pengetahuan supayapada akhir bacaan ini anda berupaya memahami gejala kegagalan buah pinggang atau penyakit buah pinggang. Harap diingat, ramai di antara gejala-gejala ini boleh disebabkan oleh sesuatu yang lain daripada penyakit buah pinggang, jadi satu-satunya cara untuk mengesahkan rutin check up dan rujuk kepada doktor.

1. air kencing: biasanya air kencing adalah satu penunjuk utama banyak perkara yang berlaku dalam badan anda. Warna, kekerapan dan kuantiti yang boleh memberikan banyak maklumat. Kerana buah pinggang membuat air kencing, ini boleh menjadipenunjuk utama bagi menentukan Kesihatan buah pinggang anda.

Antara beberapa perkara yang boleh mengarah kepada masalah yang berpotensi: foamy atau bubbly air kencing, meningkatkan kekerapan dan kuantiti, air kencing yang pucat, gelap warna air kencing, darah dalam air kencing dan kesukaran membuang air kecil.

2. bengkak: Buah pinggang membuat air kencing, dan cecair tambahan yang dilupuskan dari badan melaluinya. Jika ada masalah buah pinggang, cecair akan mula membina dalam badan, dan yang akan menyebabkan bengkak di pergelangan kaki, kaki, muka dan tangan.

3. kulit ruam / Itching: buah pinggang membuang sisa buangan daripada aliran darah. Apabila buah pinggang gagal, pembentukan bahan buangan dalam darah bolehmenyebabkan gatal teruk.

4. loya dan Vomiting: A pembentukan teruk bahan buangan di dalam darah (uremia) juga boleh menyebabkan rasa loya dan muntah-muntah. Hilang selera makan boleh membawa kepada penurunan berat badan.

5. sesak nafas: masalah penangkapan nafas anda ada kaitan dengan buah pinggangmelalui dua cara. Pertama, tambahan cecair di dalam badan boleh membina dalamparu-paru. Dan kedua, anemia (kekurangan sel darah merah membawa oksigen) boleh meninggalkan anda badan yang kebuluran oxygen dan anda pendek nafas.

Gejala-gejala lain termasuk keletihan, rasa logam di dalam mulut, sakit di sebelah dan masalah menumpukan perhatian.

Berikut adalah carta yang menunjukkan peringkat penyakit buah pinggang:

Peringkat penerangan GFR

1 buah pinggang yang sedikit merosakkan dengan penapisan normal atau peningkatan lebih daripada 90

Sederhana 2 pengurangan dalam fungsi buah pinggang 60-89

Sederhana dan 3 pengurangan dalam fungsi buah pinggang 30-59

4 teruk pengurangan dalam fungsi buah pinggang 15-29

5 buah pinggang gagal memerlukan dialisis atau pemindahan kurang daripada 15

Apa yang perlu dilakukan sebaik sahaja anda sedar anda mempunyai penyakit buah pinggang?

Memahami ujian makmal: Sebaik sahaja doktor anda mengesyaki bahawa anda mempunyai penyakit buah pinggang, beliau akan meminta beberapa ujian makmal termasuk darah dan air kencing. Berusaha untuk memahami bacaan dan apa akibatnyajika bacaan membebaskan diri dari pelbagai. Terlibat dalam penjagaan sendiri. Sentiasa proaktif dan tahu apa yang sedang berlaku dengan tubuh anda.

Kencing manis dan tekanan darah tinggi: sebab-sebab utama dua untuk penyakit buah pinggang ialah penyakit kencing manis dan hipertensi (darah tinggi). Menjagadan memantau syarat-syarat dua ini sangat berkait rapat. Jika ini diabaikan, perkara-perkara yang boleh mendapat luar kawalan lebih cepat daripada apa yang anda fikirkan. Kencing manis juga akan mula memberi kesan kepada penglihatan anda. Bercakap dengan doktor anda dan belajar bagaimana kencing manis dan tekanan darah tinggi boleh disimpan di bawah kawalan.

Protein: Buah pinggang yang sudah terjejas perlu bekerja lebih masa untuk menghadamkan makanan tinggi protein. Mulakan diet rendah protein.

Rokok: Jika anda adalah seorang perokok yang menderita akibat penyakit kencing manis dan mula mempunyai masalah buah pinggang, berhenti merokok dengan serta-merta. Rokok akan menyebabkan kerosakan yang membawa dan akan menyebabkan penyakit buah pinggang ini berkembang jauh lebih cepat.

Ubat-ubatan: Tidak mengambil apa-apa ubat tanpa nasihat doktor, khususnya ubat tahan sakit.

Anemia: Anemia adalah kesan sampingan yang agak biasa penyakit buah pinggang.Dapatkan nasihat doktor anda untuk menangani isu ini.

Sebelum ini:TIDAK

Artikel seterusnya:Mengesan penyakit buah pinggang – peringkat satu dan dua

Tag: penyakit buah pinggang gejala-gejala penyakit buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat