WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Penyakit Ginjal Polikistik > Gejala penyakit ginjal polikistik >

Bagaimana untuk mengawal tekanan darah pada pesakit dengan penyakit ginjal polycystic?

2017-12-27 23:15

Bagaimana untuk mengawal tekanan darah pada pesakit dengan penyakit ginjal polycystic?Penyakit ginjal Polycystic (PKD) adalah paling biasa penyakit buah-pinggang tunggal-gen keturunan pada manusia. Telah dilaporkan bahawa penyakit ginjal polycystic adalah punca keempat kegagalan buah pinggang peringkat akhir. Penyakit ginjal polycystic dominan autosomal (ADPKD) dan penyakit ginjal polycystic resesif autosomal (ARPKD), kejadian penyakit ginjal polycystic boleh dipecahkan kepada penyakit ginjal polycystic autologous (autosomal dominan polycystic buah pinggang penyakit, 400-1/1000 dan 1 / 10,000 hingga 1 / 40,000.

Ciri-ciri Patologi ADPKD menunjukkan kemunculan pelbagai kapsul pelbagai saiz sista, sista dibesarkan, kemusnahan struktur normal dan fungsi buah pinggang, akhirnya membawa kepada kegagalan buah pinggang peringkat akhir. ADPKD di sampingmelibatkan buah pinggang, tetapi juga menyebabkan hati, pankreas sista, valvular penyakit jantung, usus besar diverticulum dan kecederaan intrakranial aneurysms danluka-luka buah pinggang yang lain. Ciri-ciri Patologi ARPKD yang telah meningkat dengan ketara pada kedua-dua belah buah pinggang, Terdapat banyak radially diaturkan ribbed sista, diiringi oleh saluran biliary percambahan, pembesaran kawasan portal, cystic. Sering meninggal dunia pada peringkat awal, beberapa boleh bertahan untuk dewasa. Klinikal, penyakit ginjal polycystic paling biasa adalah penyakit ginjal polycystic dominan autosomal, penyakit adalah fokus kajian semasa, penyakit ginjal polycystic yang dinyatakan berikut merujuk kepada penyakit ginjal polycystic dominan yang autosomal.

1, latarbelakang genetik penyakit ginjal polycystic

Terdapat dua gen utama penyakit ginjal polycystic dominan autosomal, dipanggil PKD1 dan PKD2, masing-masing. Gen PKD1 terletak pada kromosom ke-16 (13p13.3),dikod protein yang dipanggil polycystin-1, PKD1 mutasi gen yang disebabkan olehADPKD menyumbang bagi 85% hingga 90%; PKD2 terletak di 4 pertama (4q22), yang encodes protein yang dipanggil polycysti-2 dan mutasi gen PKD2 sebanyak 5% hingga 15%. Mutasi gen PKD1 disebabkan oleh penyakit ginjal polycystic, manifestasiklinikal dan kegagalan buah pinggang daripada mutasi gen PKD2 yang disebabkanoleh lebih daripada satu dekad yang lalu.

2, manifestasi klinikal penyakit ginjal polycystic

Kira-kira 85% daripada ADPKD pesakit yang mempunyai sejarah keluarga. Gejala-gejala kepada perut, perut dan belakang ketidakselesaan atau kesakitan itu biasa, kebanyakannya untuk sakit, sakit yang membosankan. Sakit secara tiba-tiba meningkat,mungkin pecah sista atau jangkitan sekunder. Kira-kira 60% daripada ADPKD pesakit mempunyai hematuria telanjang atau mikroskopik, sering induced atau diburukkan lagi selepas trauma, buruh yang teruk atau jangkitan. Hipertensi merupakan salahsatu manifestasi klinikal yang biasa daripada ADPKD, perakaunan untuk kira-kira 60% hingga 90%. Perut adalah tanda penting ADPKD, orang palpable dua hala menyumbang bagi 50% hingga 80%, orang palpable unilateral menyumbang bagi 15% hingga 30%, palpable tekstur lebih erat, dengan pernafasan dan senaman. Pada umumnya dalam 20 hingga 60 tahun umur antara gejala-gejala klinikal disfungsi renal, ke 60 tahun zaman Bilakah dibangunkan kira-kira 50% pesakit untuk penyakit buah pinggang peringkat akhir.

ADPKD di samping melibatkan buah pinggang, tetapi juga mempengaruhi organ-organ dan tisu-tisu berbilang. Kira-kira 1/3 daripada pesakit mungkin mempunyai sista hati, bilangan sista meningkat dengan usia, manifestasi klinikal sakit hati, ketidakselesaan dan kenyang awal dan sebagainya. Sista boleh juga berlaku dalam pankreas, limpa, esofagus, Tiroid, endometrium, seminal vesicle dan epididymis, dll, sista initerpencil tidak boleh menyebabkan gejala-gejala klinikal. Jantung keabnormalan injap, hypertrophy jantung dan penyakit jantung kongenital, ADPKD adalah satu lagimanifestasi ginjal yang biasa. 83% peringkat ADPKD pesakit telah disahkan oleh barium enema dengan diverticulum usus besar. Aneurysms boleh berlaku dalam arteri serebral, perut aorta, toraks aorta, septum Atrium dan arteri koronari, dan sebagainya, adalah fibrosis atau spindle. Aneurysms kecederaan intrakranial yang paling biasa,kejadian ADPKD pesakit adalah kira-kira 12%.

3, diagnosis penyakit ginjal polycystic

ADPKD diagnosis terutamanya berdasarkan sejarah keluarga genetik, genetik dan pengimejan diagnosis.

(1) sejarah keluarga genetik: 95% ADPKD pesakit dengan autosomal dominan genetik ciri-ciri, iaitu, generasi penyakit, kejadian lelaki dan wanita adalah sama, pesakit dengan heterozigot, kadar yang ketara sebanyak hampir 100 peratus, tetapi 5% hingga 10% daripada ADPKD pesakit mempunyai sejarah genetik tiada keluarga.

(2) pemeriksaan pengimejan: ultrasound jenis B adalah kaedah yang paling biasa diagnosis ADPKD, dengan mudah, murah dan tidak invasif dan sebagainya. Diagnosis ultrasound jenis B piawai ADPKD: Sejarah keluarga positif, kurang daripada 30 tahun,jumlah sista buah pinggang menjadi ≥ 2; 30 tahun hingga 59 tahun, bilangan sista buah pinggang setiap sisi menjadi ≥ 2; usia ≥ usia 60 tahun, perlu ≥ 4. Jika ADPKD prestasi yang lain, seperti hati sista, standard mungkin sesuai untuk berehat. CT dan Medan Magnetik Resonans pengimejan diagnosis (MRI) ADPKD adalah berharga, apabila sista pendarahan atau jangkitan, CT dan MRI boleh menyediakan maklumat berguna.

Sebelum ini:Apakah tanda-tanda awal penyakit ginjal polycystic?

Artikel seterusnya:Vitamin B3 ditemui untuk mengubati sista buah pinggang

Tag: penyakit ginjal polycystic gejala-gejala

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat