WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Apa yang remaja dengan penyakit buah pinggang perlu tahu mengenai lipid

2017-12-14 00:32

Apa yang remaja dengan penyakit buah pinggang perlu tahu mengenai lipidMenjadi seorang remaja bukanlah mudah. Remaja menghadapi tekanan rakan sebaya, perlunya lebih kebebasan untuk meningkat, perubahan di dalam badan, isu-isu hubungan (dengan ibu bapa, guru-guru dan rakan-rakan), antara lain. Remaja akan lebih bimbang tentang apa yang memakai dalam tarian sekolah daripada mereka akan tentang lipid! Walau bagaimanapun, remaja dengan penyakit buah pinggang kronik mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat masalah lipid dan jantung dan harus sedar mereka untuk kekal sihat dan meneruskan aktiviti-aktiviti yang mereka nikmati. Ianya penting bagi remaja untuk mengetahui tentang lipid!

Jadi apakah lipid? Mereka adalah semata-mata lemak dalam aliran darah dalam badan anda. Jenis yang biasa dipanggil kolesterol yang menjadikan tubuh dan datang dari makanan seperti daging, ayam, (telur dan ayam), dan hasil tenusu (susu, keju, Aiskrim). Buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin adalah kolesterol percuma. Remaja harus diingat bahawa terdapat cholesterols yang baik dan buruk.

Terdapat tiga jenis utama lipid: Lipoprotein ketumpatan rendah (LDL), Lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL) dan triglycerides dalam. LDL dianggap kolesterol yang tidak baik dan kemungkinan besar untuk menyumbat saluran darah dan menghalang aliran darah yang lancar di dalam sistem. HDL, di sisi lain, itu jenis yang baik kolesterolyang mengangkut kolesterol dari jantung dan darah dan kemudian kembali ke hati.Dari situ, kolesterol yang rosak dan dihantar ke bahagian badan yang berbeza. Sementara itu, triglycerides sedang lemak tersimpan di dalam badan. Triglycerides yangtinggi tidak menyumbat saluran darah tetapi boleh membawa kepada penyakit kencing manis atau gula darah yang tinggi dan boleh menyebabkan gangguan pankreas.

LDL yang membina dalam keputusan darah untuk pembentukan plak (lemak) di dinding dalam arteri. Plak membuat arteri tebal, keras dan skopnya lebih terhad yangmengurangkan pengaliran darah. Pengerasan arteri di tengah-tengah membawa kepada serangan jantung atau angin ahmar.

Rakyat harus sentiasa mengekalkan tahap sihat kolesterol untuk mencegah pengerasan of the arteri, gula darah tinggi atau gangguan pankreas. Untuk remaja tahap lipid yang sihat adalah seperti berikut: jumlah kolesterol adalah kurang daripada 200, LDL adalah kurang dari 130, HDL adalah melebihi 40, triglycerides adalah kurang daripada 150. Doktor mengukur lipid darah melalui ujian. Pesakit hemodialisis adalah dinasihatkan untuk mempunyai ujian lipid sebelum dialisis manakala peritoneal Dialisis pesakit adalah dinasihatkan untuk

mempunyai ujian di waktu pagi. Satu lagi cara untuk cek untuk lipid yang sihat adalah melalui ujian HDL di mana doktor tolak HDL dari dalam jumlah kolestrol. Lipid hendaklah disemak setiap tahun atau kira-kira 2 bulan-3 selepas perubahan dalam rawatan.

Lipid yang tidak sihat disebabkan oleh obesiti, sejarah masalah kolesterol atau penyakit jantung, diet yang tinggi lemak tepu dan kolesterol, tidak mempunyai cukup senaman dan alkohol berlebihan. Untuk meningkatkan tahap tidak sihat hanya melakukan sebaliknya segala-galanya yang menyebabkan ia! Mengurangkan berat badan, ikut diet rendah lemak dan rendah kolesterol, bersenam secara teratur dan mengurangkan pengambilan alkohol.

Remaja akan mendapati ia berguna untuk membincangkan apa yang telah merekapelajari mengenai lipid dengan ibu bapa mereka, dan memastikan talian komunikasiterbuka terutamanya dengan isu-isu CKD. Ia tidak pernah hidup dengan penyakit yang mudah, dan Ia merumitkan apabila hormon akan berubah-ubah. Tetapi kesedaran adalah kunci untuk kekal sihat dan meneruskan aktiviti-aktiviti yang anda nikmatisebagai teenager.* yang

Sebelum ini:Peranan oksigen di dalam gejala-gejala penyakit buah pinggang

Artikel seterusnya:Pengurangan dalam dialisis Diabetes berkaitan: Berita baik? Tidak begitu cepat.

Tag: penyakit buah pinggang gejala-gejala penyakit buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat