WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Gejala Penyakit Ginjal >

Kaitan antara penyakit buah pinggang dan pendengaran

2017-12-13 23:54

Kaitan antara penyakit buah pinggang dan pendengaran

Satu kajian yang hanya dikeluarkan pada 1 Okt 2010 terbitan jurnal Amerika Syarikat penyakit buah pinggang telah menunjukkan perkaitan yang menarik antara penyakit buah pinggang dan kehilangan pendengaran, terutama sekali di orang berumur lima puluh dan lebih tua.

Ini artikel Reuters, penyakit buah pinggang yang sederhana yang dikaitkan dengankehilangan pendengaran, menerangkan dapatan kajian:

Dalam kajian itu, orang dewasa berumur 50 tahun dan lebih tua, 54 peratus daripada penghidap penyakit buah pinggang yang sederhana mengalami sedikit kehilangan pendengaran, manakala 30 peratus daripada mereka yang mempunyai penyakit yang mengalami kehilangan pendengaran teruk.

Salah satu sebab ini adalah penting adalah untuk penduduk umum dalam julat umur yang sama, kadar kehilangan pendengaran adalah hanya 18 peratus. Tetapi juga mengenali beberapa jenis sambungan antara penyakit ini dan kerugian yang salah mendengar, soalan seterusnya adalah sama ada pautan ini adalah penyebab, atau semata-mata-mata kebetulan.

Menurut pengarang Australia kajian, sambungan bukanlah, pada kenyataannya, satu penyebab. Penyakit buah pinggang tidak menyebabkan kehilangan pendengaran,atau sebaliknya. Jadi apa yang menjelaskan hubung kait antara mereka? Dr. David Harris, dari University of Sydney, adalah salah satu pengarang kajian. Beliau menjelaskan bahawa terdapat "struktural dan fungsional persamaan" antara tisu-tisu buah pinggang dan telinga batin. Jadi tekanan fizikal yang sama, toksin dan faktor-faktor risiko yang menjejaskan buah pinggang juga mungkin mempengaruhi telinga batin.

Adakah sambungan ini benar-benar penting, kemudian, jika satu masalah tidak menyebabkan yang lain? Ya ia. Jika anda mengalami tahap kehilangan pendengaran, anda mungkin digesa untuk mempunyai doktor anda semak fungsi buah pinggang anda, dan mengesan potensi penyakit lebih awal. Dan jika anda mempunyai penyakit tersebut, ia mungkin berguna untuk mempunyai telinga anda disemak, mengambil langkah lebih awal untuk mengekalkan pendengaran anda.

Kerana bagaimana berinteraksi dalam sistem tubuh, masalah di satu kawasan bolehmemberikan petunjuk bahawa mungkin terdapat masalah pada orang lain.

Sebelum ini:TIDAK

Artikel seterusnya:Peranan oksigen di dalam gejala-gejala penyakit buah pinggang

Tag: penyakit buah pinggang gejala-gejala penyakit buah pinggang

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat