WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Sindrom nefrotik > Gejala Sindrom Nefrotik >

Apakah gejala-gejala Sindrom nephrotic?

2017-12-28 22:24

Apakah gejala-gejala Sindrom nephrotic?Retensi cecair (ia bukan) merupakan gejala utama

Retensi cecair ini berlaku apabila cecair yang bocor keluar dari salur darah ke tisu-tisu badan. Ini menyebabkan bengkak dan puffiness tisu-tisu yang terjejas. Bengkak ini biasanya tidak menyakitkan tetapi tisu-tisu yang bengkak mungkin berasa ketat. Dengan kanak-kanak, muka sering terjejas pertama dan muka menjadi bengkak. Dengan orang dewasa, buku lali sering menjadi bengkak pada mulanya(kerana graviti membantu cecair ke kolam di kaki lebih rendah). Sebagai pengekalan cecair menjadi lebih buruk, di betis dan paha boleh menjadi bengkak.

Dalam kes-kes yang teruk, pengekalan cecair boleh menjadi luas. Cecair boleh berkumpul dalam punggung, lengan, di rongga perut (abdomen) (di mana ia dipanggil ascites) atau di dada antara paru-paru dan dinding dada (pleural Asri 15S7).Ascites boleh menyebabkan sakit perut dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh distension. Effusions pleura boleh menyebabkan sakit dada dan sesak.

Sebab utama mengapa kebocoran cecair dari saluran darah dan ke dalam tisu badan dengan sindrom nephrotic adalah disebabkan oleh tahap protin dalam darah yang rendah. Seperti protein atau hilang dari badan dalam air kencing, badanmembuat lebih banyak protein di dalam hati yang mengalir ke dalam aliran darah. Walau bagaimanapun, dalam masa amaun yang dibuat oleh hati tidak dapat bersaing dengan amaun yang dipegang oleh buah pinggang bocor dan sebagainya darah tahap protein pergi ke bawah. Jika tahap darah protein rendah kemudiancecair cenderung untuk bocor keluar dari salur darah ke dalam tisu-tisu badan. (Protein dan bahan kimia lain dalam darah yang osmotic mengenakan tekanan ke yang cenderung untuk menarik bendalir ke dalam saluran darah. Jika kepekatan protein mengurangkan, mengurangkan tekanan osmotic dan cecair yang bocor.)

Nota: Sindrom nephrotic adalah hanya satu punca retensi cecair. Terdapat sebab-sebab retensi cecair yang lain. Sebagai contoh, kegagalan jantung adalah punca paling biasa retensi cecair, terutamanya pada orang yang lebih tua.

Gejala-gejala lain

Gejala-gejala lain yang mungkin berkembang termasuk:

Air kencing mungkin muncul frothy.

Letih, lesu dan kurang selera makan.

Cirit-birit dan/atau menjadi sakit (muntah) - terutamanya pada kanak-kanak.

Jika Sindrom nephrotic berterusan untuk masa yang lama maka anda boleh membangunkan membuang otot anda dan kuku anda mungkin menjadi putih (dipanggil leukonychia).

Bergantung kepada Punca Sindrom nephrotic, anda juga mungkin mempunyai gejala-gejala lain. Sebagai contoh, jika anda mempunyai sindrom nephrotic sebagai komplikasi artritis reumatoid anda mungkin mempunyai pelbagai gejala-gejalalain yang disebabkan oleh arthritis tersebut. Sesetengah keadaan buah pinggangboleh menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi) dan/atau penyakit buah pinggang kronik.

Sebelum ini:Mengapa tidak Sindrom nephrotic pesakit menjadi bengkak?

Artikel seterusnya:Apakah komplikasi mungkin Sindrom nephrotic?

Tag: gejala-gejala Sindrom Nephrotic

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat