WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Sindrom nefrotik > Gejala Sindrom Nefrotik >

hypokalemia dan Sindrom nephrotic

2017-12-29 22:42

hypokalemia dan Sindrom nephrotichypokalemia biasanya ditakrifkan sebagai tumpuan serum yang kalium < 3.5 mmol/L. Ia boleh dikelaskan seperti berikut

Sederhana - 3.1-3.5 mmol/L

Sederhana - 2.5-3.0 mmol/L

Teruk - < 2.5 mmol/L

Ianya mungkin tahap elektrolit paling biasa yang melibatkan pesakit ke hospital.Kebanyakan kes yang ringan tetapi dalam 5% daripada kes-kes peringkat kaliumianya < 3.0 hypokalemia teruk mmol/L. ini walaupun jarang. Penting, hypokalaemia walaupun sederhana boleh meningkatkan kadar jantung aritmia.

Majoriti kalium didapati dalam sel (hanya 2% adalah extracellular) dengan kepekatan obligat antara 150-160 mmol/L. Nisbah obligat kepada kepekatan kalium extracellular menentukan sel membran rehat potensi dan mempengaruhi fungsi tisu-tisu mudah teruja seperti saraf dan otot. Penyelenggaraan ini kepekatan gradien merentasi membran dapat dicapai dengan triphosphatase trifosfat natrium-kalium enzim (Na +/ K +-ATPase) yang pam dua ion-ion kalium ke dalam sel dalamexchange untuk tiga ion-ion natrium dipam keluar.

Kepekatan serum-kalium berkaitan kedua-dua keseimbangan dalaman antara cecair obligat dan extracellular dan luar baki menentukan kalium keseluruhan badan. Ini dicapai dengan buah pinggang, terutamanya di bawah kawalan aldosteronehormon yang dirembeskan oleh kelenjar adrenal.

hypokalemia adalah masalah yang biasa, khususnya di kalangan subkumpulan tertentu daripada penduduk. Risiko membangunkan hypokalemia meningkat diikuti penyakit, khususnya kegagalan jantung, penagih arak dan Sindrom nephrotic.

Sebelum ini:Saya perlukan apa-apa ujian untuk mengesahkan nephrotic Sindrom?

Artikel seterusnya:Apa yang menyebabkan keletihan di FSGS

Tag: Sindrom nephrotic hypokalemia

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat