WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Sindrom nefrotik > Gejala Sindrom Nefrotik >

Sindrom nephrotic dan Dyslipidemia

2017-12-17 01:36

Sindrom nephrotic dan DyslipidemiaMengikut definisi, hyperlipidemia merupakan salah satu ciri klinikal Loko Sindrom nephrotic. Pesakit-pesakit nephrotic Sindrom yang sering disertai dengan dyslipidemia, 70% - 80% daripada pesakit dengan hyperlipidemia mungkin berlaku, kepunyaan Kategori sekunder hyperlipidemia. Selepas PLKN itu sembuh atau dikawal, hyperlipidemia menengah dijangka dapat diperbetulkan. Ciri-ciri Sindrom nephrotic metabolisme lipid tidak normal plasma lipid dan lipoprotein komposisi semua Meningkat, jumlah kolesterol (TC) dan kolesterol lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) meningkat dengan ketara Sgt tebal Lipoprotein ketumpatan (S-LDL) meningkat, trigliserida (TG) dan/rendah kepekatan kolesterol (vldl-c) lipoprotein ketumpatan boleh ditingkatkan. Lipoprotein A juga ketara telah dilantik. Lipoprotein ketumpatan tinggi normal atau sedikit berkurangan. Pada masa Mahouve, apolipoprotein Apo-b, apo-c-II dan APO turut, bertingkat manakala, Apo-a II adalah apo yang normal. Walau bagaimanapun, Terdapat beberapa pesakit dengan The yang tidak mempunyai hyperlipidemia, banyak hypoalbuminemia yang teruk akan lebih kerap berlaku pada pesakit Systemic lupus erythematosus, amyloidosis buah pinggang dan penyakit hati. Di samping itu, keterukan hyperlipidemia berkaitan, sejarah, taraf pemakanan, obesiti dan kencing manis Manis.

Pathogenesis dyslipidemia dalam nephrotic Sindrom Super delegasi tidak menjadi sepenuhnya. Kajian telah menunjukkan bahawa disebabkan oleh hypoalbuminemia, menurun colloid, tekanan osmotic sekitar hati boleh membawa kepada peningkatan Sintesis lipoprotein VLDL, LDL dan Apolipoprotein ApoB. Pada masa Mahouve, penguraian metabolisma lipoprotein, menurun endothelial lipoprotein lipase, LDL penerima membawa kepada Menurun lipid berkaitan protein LDL, VLDL, ketumpatan sederhana, lipoprotein AMBANG penguraian dan pelepasan. Meningkatkan lipoprotein hepatik sintesis dianggapkan sebagai berkaitan dengan paras kolesterol yang tinggi dalam kebanyakan pesakit, dan Pengurangan pelepasan juga memainkan satu dalam pembangunan dan perkembangan ubatan. Dan hypertriglyceridemia adalah disebabkan terutamanya oleh penyusutan disebabkan oleh metabolisme lipoprotein lipase (LPL), menurun di Aktiviti penguraian TG akan dikurangkan, konsisten dengan kehilangan albumin menurun trigliserida penguraian, Ijazah kerosakan dan fungsi buah pinggang pada pesakit dengan berkaitan, delegasi Super tidak tidak dengan dengan colloid osmotic. Lesitin kolesterol acyl transferase (LCAT) aktiviti akan menghalang, sintesis HDL adalah tidak mencukupi, tidak normal HDL metabolisme Membuat peningkatan tahap TG.

Hyperlipidemia merupakan salah satu daripada sebab-sebab nephrotic Sindrom pada pesakit dengan penyakit atherosclerotic, bertambah daripada nephrotic Sindrom daripada hyperlipidemia pesakit kejadian penyakit kardiovaskular, hyperlipidemia sebahagian besarnya bergantung kepada Tempoh masa, nisbah LDL/HDL. Hyperlipidemia boleh mempercepatkan kejadian koronari aterosklerosis, terutamanya dengan lain kardiovaskular disorientated Boleh dapat dalam disorientated daripada infarksi miokardium akut pada pesakit. Hyperlipidemia boleh kelikatan darah, menggalakkan kaedah temubual, komplikasi Embolisme, dan menggalakkan sklerosis glomerular dan Luka-luka Tubulointerstitial, menggalakkan kemajuan kronik buah pinggang daripada luka-luka. Terdapat LDL reseptor pada sel-sel otot licin glomerular dan sel-sel mesangial. Oleh yang demikian, lipid boleh disimpan dalam glomeruli. Kerosakan glomerular terutamanya termasuk glomerular lipid belat, pembentukan sel buih, monocyte macrophage, Mesangial sel pembiakan dan mesangial matriks pemendapan. OKSIDATIF-LDL boleh menggalakkan percambahan sel mesangial, disfungsi sel-sel endothelial, infiltrasi mononuclear Macrophages, dan caj negatif halangan bawah tanah membran, menuju ke glomerulosclerosis. Seperti induced oleh lipoprotein boleh bermain tubulointerstitial ke ginjal yang cystic, LDL dan pengoksidaan kawan-ldl boleh tu yang proximal Bular sel-sel epitelium (TEC) meningkat penyataan fibronectin MRNA. Pemendapan lipid pada buah pinggang, satu tangan boleh diperbadankan sklerosis glomerular dan cystic tubulointerstitial; Sebaliknya boleh merangsang macrophage penyusupan dan platelet belat, membawa kepada percambahan sel-sel mesangial, Pemendapan gangguan dan fibrin pembekuan tempatan. Glomerular kecederaan adalah kemajuan, jadi dan hari Perton, lipid itu sendiri adalah sejenis bahan "buah pinggang ketoksikan".

Sebelum ini:Komplikasi dari Sindrom nephrotic

Artikel seterusnya:Mengapa Sindrom nephrotic sering ditemani oleh hypoproteinemia

Tag: gejala tanda-tanda Sindrom nephrotic Sindrom nephrotic Dyslipidemia

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat