WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Jenis Penyakit Ginjal > Nefritis > Nefritis rawatan >

Rawatan Nefritis ruang-antara dan Nephrotoxins

2018-01-03 02:08

Rawatan Nefritis ruang-antara dan NephrotoxinsTerutamanya, inilah pengeluaran apa-apa dadah yang bertanggungjawab.

Prednisolone dos yang tinggi boleh membantu dengan penurunan yang lebih cepat dan lebih lengkap serum creatinine.

Nefritis tubulointerstitial kronik

Patogenesis

Aktiviti analgesik nephropathy menghasilkan buah pinggang papillary nekrosis dan kronik Nefritis ruang-antara akibat jangka panjang penggunaan analgesik yang biasanya mengandungi aspirin dalam kombinasi dengan phenacetin (tidak ada), dan paracetamol yang berlebihan.

Kerosakan buah pinggang adalah Tempahan jelas dalam medulla, bermula sebagai Pemekatan terkemuka dari kapilari recta vasa dengan patchy nekrosis tiub. Ini diikuti dengan nekrosis papillary dan kecederaan sekunder untuk lapisan luar otak dengan tumpuan dan segmen glomerulosclerosis, Ruang-antara penyusupan dan cystic.

Eko dan ciri-ciri-ciri

Penyakit buah pinggang Kronik disebabkan oleh aktiviti analgesik nephropathy merupakan penyebab biasa kegagalan buah pinggang di Eropah.

Mekanisma tindakan tidak tepat ditakrifkan tetapi berkaitan dengan metabolisme phenacetin/paracetamol untuk perantaraan reaktif yang berkumpul dalam medulla renal pada kepekatan yang tinggi di hujung papillary di mana mereka beradaboleh merosakkan sel-sel lapisan salur oleh pengoksidaan. Aspirin ini memburukkan lagi dengan glutathione yang menginap menyahtoksin dalam perantaraan reaktif yang semakin berkurangan. Ia juga mengurangkan aliran darah buah pinggang dengan menghalang prostaglandins.

5-aminosalicylic asid (5-ASA)

Kesan sama seperti aspirin yang ia kimia adalah berkaitan.

Radang interstitium yang berterusan untuk beberapa bulan atau tahun selepas mengambil dadah.

Nisbah lelaki: perempuan ialah 2:15.

Tidak seperti aktiviti analgesik nephropathy, Ruang-antara Nefritis dilihat sewaktu tahun pertama rawatan dalam sebahagian besar kes.

Ianya biasanya asimptomatik, jadi creatinine tahap keperluan pemantauan pesakit-pesakit dirawat dengan 5-ASA bagi penyakit keradangan usus, pada mulanya setiap tiga bulan dan setahun.

Herba Cina

Herba Cina nephropathy dikenali sebagai Nefritis ruang-antara subacute yang disebabkan oleh asid aristolochic.

Ada panggilan untuk xin xi yang mengandungi asid aristolochic untuk dilarang dalam remedi untuk mengelakkan kesan-kesan buruk. [10]

Ciri-ciri utamanya adalah luas ruang-antara cystic atrofi dengan kekalahan tiub terutamanya dalam lapisan luar otak.

Proteinuria (< 1.5 g/hari) dengan kedua-dua albumin dan berat molekul yang rendah protin.

Jika penyakit ini lebih teruk maka kegagalan buah pinggang yang progresif bolehikut walaupun herba dikecualikan pada masa akan datang.

Diagnosis harus dipertimbangkan pada pesakit dengan penyakit buah pinggangyang tidak dapat dijelaskan yang berkembang agak pantas dan mengikut penggunaan ubat-ubat herba.

Steroid boleh memperlahankan kadar kehilangan fungsi buah pinggang.

Litium

Ia telah dilaporkan bahawa rawatan litium jangka panjang dikaitkan dengan Nefritis ruang-antara yang kronik tetapi kes-kes yang tidak kukuh.

Sinaran

Ini mungkin berlaku 6-12 bulan selepas radioterapi, hipertensi, anemia dan ia bukan.

50% perkembangan penyakit buah pinggang kronik.

Selain itu, ia boleh berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan - membentangkan dengan hipertensi dan proteinuria kadang-kadang.

Ciclosporin

Ini boleh menyebabkan nephrotoxicity akut dan kronik.

Ianya biasa di kalangan pesakit-pesakit menerima pemindahan buah pinggang, jantung, hati dan pankreas. Walau bagaimanapun, ianya jarang berlaku selepas pemindahan Sum-Sum tulang.

Plumbum

Ini hanya menjadi jelas tahun selepas pendedahan.

Ianya hampir selalu dikaitkan dengan gout dan darah tinggi.

Ia dikesan oleh ujian mobilisasi EDTA.

Kadmium

Ini adalah merupakan logam yang sangat toksik dengan buah pinggang sebagai salah satu daripada organ-organ sasaran yang paling penting.

Ia menyebabkan proteinuria satu tiub dengan protein plasma berat molekul yang rendah.

Tahap yang tinggi adalah sangat toksik tetapi pendedahan peringkat rendah yang kronik adalah berkaitan dengan tanda-tanda awal disfungsi renal.

Walau bagaimanapun, Terdapat tiada bukti perkembangan penyakit buah pinggang kronik.

Gangguan metabolisma

Kronik hypokalaemia:

Selepas satu bulan, ada luka-luka vacuolar ciri-ciri sel-sel epitelium tubules biasanya proximal tetapi kadang-kadang distal.

Selepas pendedahan yang lebih lama kepada hypokalaemia, Ruang-antara cystic,atrofi tiub dan pembentukan sista di medulla di buah pinggang.

Hyperoxaluria:

Tahap tinggi oxalate mungkin jarang berlaku dari tahap enzim yang diwarisi tetapi biasanya diperolehi dari ditelan oxalate pelopor atau dinaikkan gastrousus penyerapan daripada penyakit keradangan usus atau pembedahan usus kecil.

Keputusan dalam microcrystallisation oxalate kalsium di dalam buah pinggang.

Hypercalcaemia:

Kalsium menjadi tertumpu di medulla tersebut dan menyebabkan kerosakan.

Nephropathy urate kronik:

Disebabkan oleh microtophi urate Kristal pada interstitium yang.

Ada Persatuan yang pasti hanya dengan kepekatan serum urate > 10 mg/dL (600μmol/L) di kalangan wanita dan > 13 mg/dL (780 μmol/L) lelaki sepanjang tempoh berpanjangan.

Walau bagaimanapun, pada tahap yang lebih rendah ianya juga dikaitkan dengan kejadian hipertensi, kencing manis, dyslipidaemia dan nephrosclerosis yang tinggi.

Sebelum ini:TIDAK

Artikel seterusnya:TIDAK

Tag: Nefritis rawatan Ruang-antara Nefritis

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat