WhatsApp:008615226572289 kidneytreatment@hotmail.com googlesitemap

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat

Rumah > Tahap kreatinin tinggi >

Apakah Creatinine

2017-12-14 18:57

Apakah CreatinineCreatinine adalah sebuah molekul sisa kimia yang dihasilkan daripada metabolismeotot. Creatinine dihasilkan dari creatin, molekul yang utama penting untuk pengeluaran tenaga dalam otot. Kira-kira 2% daripada badan creatine ditukar kepada creatinine tiap-tiap hari. Creatinine diangkut melalui aliran darah ke buah pinggang. Buah pinggang menapis kebanyakan creatinine dalam dan dijual itu dalam air kencing.

Oleh kerana jisim otot di dalam badan adalah agak berterusan dari hari ke hari, pengeluaran creatinine biasanya berubah pada dasarnya secara harian.

Buah pinggang mengekalkan creatinine darah dalam julat yang normal. Creatinine telah didapati menjadi agak petunjuk fungsi buah pinggang. Tahap creatinine dinaikkan menandakan penyakit ginjal terjejas fungsi atau buah pinggang.

Kerana buah pinggang menjadi lemah atas sebarang sebab, tahap creatinine dalamdarah akan meningkat kerana miskin kelegaan creatinine oleh buah pinggang. Tahap tinggi yang luar biasa creatinine sekali gus mengingatkan kemungkinan kerosakan atau kegagalan buah pinggang. Ia adalah untuk sebab ini bahawa ujian darah biasa rutin menyemak jumlah creatinine dalam darah.

Ukuran lebih tepat fungsi buah pinggang boleh dianggarkan dengan mengira berapa banyak creatinine telah dibersihkan dari badan oleh buah pinggang. Ini dirujuk sebagai pelepasan creatinine dan ia menganggarkan kadar penapisan oleh buah pinggang (kadar penapisan glomerular atau GFR). Kelegaan creatinine boleh diukur dengan dua cara. Ia boleh dikira (anggaran) dengan satu formula yang menggunakan tahap creatinine serum (darah), berat badan pesakit, dan usia. Formula adalah 140 tolak pesakit umur tahun masa mereka berat dalam kilogram (masa 0.85 bagi perempuan), dibahagikan dengan 72 times serum creatinine peringkat dalam mg/dL. Pelepasan creatinine juga boleh dianggarkan lebih terus dengan mengumpul sampel air kencing 24 jam dan kemudian melukis satu sampel darah. Peringkat creatinine dalamair kencing dan darah adalah ditentukan dan dibandingkan. Clearance normal creatinine untuk wanita yang sihat adalah 88-128 mL/min. dan 97-137 mL/min. pada lelaki (peringkat biasa mungkin berbeza-beza sedikit antara makmal).

Paras darah urea nitrogen (BUN) adalah satu lagi petunjuk fungsi buah pinggang. Urea juga merupakan satu hasil sampingan penapaian metabolik yang boleh membina jika fungsi buah pinggang terjejas. Nisbah BUN untuk creatinine secara amnya menyediakan maklumat yang lebih tepat mengenai fungsi buah pinggang dan mungkin dengan punca-punca asas berbanding dengan tahap creatinine semata-mata. BUN juga meningkatkan dengan dehidrasi.

Sebelum ini:TIDAK

Artikel seterusnya:Bagaimana untuk menurunkan creatinine

Tag: Creatinine

Hubungi kami

Nama:
umur:
negara:
jantina:
E-mel:
Telefon:
WhatsApp:
Penyakit buah pinggang:
Mesej:
 

Hubungi saya

Terdapat rawatan maklumat untuk kegagalan buah pinggang, tanpa dialisis dan pemindahan buah pinggang. anda boleh mendapatkan maklumat percuma.Tambahkan saya dalam WhatsApp atau wechat.

Whatsapp Wechat